SKUPOVI

Nula je jedan broj koji jako voli matematiku, a posebno skupove. Da, da dobro ste čuli, ima i takvih. Njegov prijatelj Georg Cantor, koji je utemeljio teoriju skupova je rekao da je skup mnoštvo koje čini cjelinu. Možda vam je sad neobično to što pišem, ali ako želite saznati nešto više o skupovima kliknite na video ili na pročitajte više. 

Nula jako voli geometrijske likove. On umjesto bombona u svoje džepove uvijek trpa geometrijske likove. Baš je to neobičan broj! Jednog dana je odlučio izvaditi likove iz svojeg džepa i kad ih je poslagao na stol to je izgledalo ovako: Odjednom su se plavi i žuti krenuli svađati i krenula je pjesma

Žuti, Žuti
u najljepšoj su boji,
ali nikad ne znaju
tko im glavu kroji.
Plavi, plavi
u plavom dresu,
a kad vide žute
gaće im se tresu.

Kako bi se prestali svađati Nula je odlučio razvrstati posebno plave posebno žute likove i rekao je da će Ž biti skup žutih likova iz kutije, a P skup plavih likova iz kutije.


Sigurno se pitate što je to skup uopće?
Pa skup je osnovni matematički pojam i možemo ga smatrati cjelinom sastavljenom od osnovnih dijelova.
Osnovne dijelove koji čine neki skup, tj. objekte koji se po nekom kriteriju ujedinjuju u cjelinu, zovemo elementima ili članovima toga skupa.
Cantor je upitao Nulu je li njegov žuti kvadrat element skupa Ž? Nula je brzo odgovorio da je! Cantor se malo našalio i pitao je Nulu je li onda žuta banana u tom skupu kad su već unutra žuti elementi? Nula se malo na to pitanje i uvrijedio! Rekao je da on ne voli banane i da ni pod razno ne bi držao jednu u džepu.
Sada, jedno pitanje za vas, je li plavo srce element skupa Ž?
Nula skupove voli prikazivati pomoću dijagrama i kaže da mu je to puno zabavnije i šarenije, ali Cantor mu je rekao da se skupovi se mogu još i opisati riječima uz pomoć nekog pravila ili nabrajanjem svakog elementa skupa u vitičastim zagradama.
Hajdemo pogledati kako bismo to napravili. Pa recimo da se skup S sastoji od slova N, L, U i A. Onda bismo to zapisali ovako S={N, L, U, A}.

Sada možete testirati vaše znanje ili krenuti u operaciju Skup!